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ISSUES VAT AUDIT – BUILDERS 

DEVELOPERS – CA DILIP PHADKE 

    
Q.No. Issue 

1 Are the builders liable for vat audit? 
2 What are the records to be maintained by builders? 

What should be comments in audit report? 
3 For which period the builders have to file the returns? What should 

be the periodicity of returns to be filed? 
Whether qualification necessary? 

4 What is the late fee, Interest & penalty u/s 29(2A) payable? 
What should be comment in the audit report? 

5 What is administrative relief and how to get it? 
Any comments in report? 

6 Whether tax becomes payable only on registration of agreement for 
sale of flat? 

7 What is the point of taxation of builders (Receipt, agreement or 
completion)? 
How to show method followed in report? 

8 Whether tax is payable on completed portion of building at the time 
of agreement? 
How to incorporate it in the audit report? 

9 Which are the methods by which builders can pay the vat on flats? 
Any comments on cir. 18 T necessary? 

10 Can the different methods of calculation applied for payment of Vat 
on different flats/ projects? 

11 When the deduction of 30% to be taken – after deduction of land & 
subcontract or after deduction of subcontracts only? 

12 Audit is to be done for which period and what is the date of 
submission of audit report? 

13 The agreement to sell the flat was executed before 20.06.2006 and 
the building was under construction and possession is given after 
20.06.2006. Whether the VAT will apply in such case because the 
agreements were executed prior to 20.06.2006? If yes how the sale 
value will be determined for calculation of VAT? Whether the amount 
received prior to 20.06.2006 will be exempt from VAT?  

14 Whether the developers will be eligible to claim set-off of VAT paid 
on purchases? 
Any comments in audit report necessary? 

15 The builders receive non-refundable deposits and other charges 
under the agreement such as electricity deposit, water charges, legal 
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charges, development charges etc. Whether such receipts will also 
form part of sale price for VAT? 
Any comments in audit report necessary ref. to circular 14T? 

16 What will be the VAT implications where mere advances are 
received from buyers and agreement for sell is not executed with the 
buyer? 
 
Any comments in audit report necessary? 
 

17 Whether a possession letter or letter from architect can be termed as 
completion of building. Who is the proper authority to grant the 
completion letter? Sometimes application for completion is made but 
completion is granted much later in such case whether date of 
application is considered to be the date of completion? 
 
Any comments in audit report necessary? 

18 In the event where an agreement entered into is cancelled and said 
flat is sold to someone else and the agreement is again entered. 
What would be the VAT implication for the first sale and the second 
one? 
Any comments in audit report necessary? 

19 If builder constructs the flat on the land which is owned by land 
owner and out of the constructed flats some flats are given to land 
owner and other flats are sold by builder to prospective buyer. Land 
owner sales the flat afterwards to buyers. In such instance what will 
be the point of taxation? Whether land owner is liable to pay the VAT 
on sales of flats which were handed over to him by builder? 
Any comments in audit report necessary? 

20 Out of the three different methods of tax working, the 
builders/developers are given option to choose a method of their 
choice with a restriction that method should be applied to whole of 
the project concerned and no deviation is permitted. It may happen 
that in a project having execution period of more than 2 years, there 
may be possibility that some flats may have been sold before 
31.03.2010 and some may be sold after 31.03.2010. In that scenario, 
whether the flat purchasers who have entered into an agreement 
after 31.03.2010 will be entitled to pay VAT to the developers @ 1% 
of Agreement Value? 
 
Any comments in audit report necessary? 

21 Most of the development/redevelopment projects involve purchase of 
Transferable Development Rights (TDR) as these are related to land 
only, the cost of TDR should also be available as deduction from 
sale price, along with cost of land. 
 
Any comments in audit report necessary? 
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22 28. A scheme was launched in 2005-06. Major purchases of cement 
and steel were effected during the year 2005-06. The purchases 
effected after 20.06.2006 are much lesser as compared to those 
effect prior to it. Sales of flats were effected during 2007-08, 2008-
09, 2009-10 etc. that is after 20.06.2006. Dealer is liable to pay tax 
on all these sales as there was no completion certificate. Even if he 
chooses to discharge 
liability by way of composition @ 5%, he is losing set-off of taxes 
paid prior to 20.06.2006. In the normal course this set-off is not 
admissible as per provisions of law. Whether such cases can be 
dealt with administratively? In addition to taxes whether there will be 
burden of interest for these old periods? 
 
 
Ans: Developer will not be entitled for set-off on purchase effected 
prior  to 20/06/2006. Interest will be payable in addition to taxes paid. 
 
 
 

23 If the buyer refuses to pay VAT more than 5% as per Government’s 
order, does the developer have any right to demand more VAT? 

24 If the builders/developers commences project of 100 flats and the 
said project is sold for three years 2007-08, 2008-09 and 2009-10, 
like 30 flats in first year, 40 flats in next year and 30 flats in third 
year. Whether builder/developer is allowed to claim land deduction 
proportionately in three years or in first year only? 
 
Any comments in audit report necessary? 

25 41. At what point of time deduction has to be given in respect of 
value of undivided share in Land u/r 58(1A). Whether such value of 
land be deducted from first few installments till the value of land is 
covered and thereafter deduction for payment made (or to be made) 
to subcontractors and from the final installments reduction on 
account of other services (as per Table), or all these deductions 
have to be apportioned proportionately on all the installments (as 
and when amount received from the purchaser/s). And the periodic 
taxable value should be calculated accordingly 
. 
Ans: The developer may apply the initial installments towards cost of 
land 
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ISSUES OF 1% NOTICIFICATION 
1 Is this scheme qua project, qua contract/agreement or qua dealer? 

2 The scheme envisages transfer of land / interest in land along with the 

construction. Normally, the land is transferred to the society. In such a case, is this 

scheme applicable? 

3 At the time of booking flat, booking letter is given. Is composition amount payable 

on such receipts? 

4 Are the agreements entered into after 1.4.2010 but payment(s) / part payment(s) 

received prior to 31.3.2010 eligible under the scheme? 

5 If the builder has made purchases from out of Maharashtra will the builder entitled 

for 1% composition scheme? 

6 The scheme provides that the dealer opting for the scheme cannot issue Form 409 

to the sub-contractor. In past, Form 406 & 409 would have been issued. Would it 

be required to withdraw it? Thus the sub-contractor would charge the applicable 

VAT. Would it not amount to unjust enrichment to the Govt.? 

7 If R.D. dealer has paid taxes in past as regular W/C or @5% (construction contract). 

Can they now switch over to new composition scheme? Can such dealer revise the 

earlier return and claim refund of the taxes so paid under those returns? 

8 If dealer has paid tax u/s 42(3) or u/r 58 for period up to 31.3.2010. Can he now 

opt for composition u/s 42(3A) for agreements entered into after 1.4.2010? 

a) if yes, will it be eligible for set off (whatever it is) for period up to 31.3.2010? 

     b) how to compute liability up to 31.3.2010 & after 1.4.2010 ? 

On cancellation of booking – can the VAT collected @1% be refunded & claimed as 

goods return? Will period of 6 months apply? Will the fresh agreement entered in 

to after 1.4.10 for the same flat eligible under the scheme? 

9 How is the ‘investor’ transaction treated? At the time of booking flat, 

booking letter is given. Is composition amount payable on such receipts? 

10 Is set off available on construction machineries, centering material, 

expenses (purchases) debited to Profit & loss A/c etc. where the property 
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never gets transferred? Purchases prior to the effective date of Registration 

certificate? Can purchases against Form ‘C’ made for construction 

equipments, machinery etc.? 

11 Can such a dealer receive goods as stock transfer against Form ‘F’?   

12 Can the sub- contractor issue Form ‘C’ for inter-state purchases?  

13 Certificate issued by architects, chartered engineers & licensed surveyors 

for completion of work acceptable under the MVAT Act?  What is the 

treatment for ‘OC’ issued for part of the building?  

14 Can ‘Demand Letter/ Tax invoice’ issued by the builder?  

15 Whether persons making payments to the Builders/developers are liable to 

deduct WCT TDS?  

16 Is VAT payable on flats / premises given free of cost to the land owner / 

member of the existing societies / any other interested parties? If yes, on 

what amount? 

In the above case, will the notional value of ‘displacement charges/ 

amount’, rental paid for temporary accommodation added? 

Is this barter arrangement? What is ‘valuable consideration’?  

 

 


